fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

SİGARANIN AĞIZ VE DİŞLER ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİSİ

SİGARANIN AĞIZ VE DİŞLER ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİSİ

Bu yazıyı özellikle sigaraya yeni başlayan gençler için yazıyorum.Çünkü sigara daha henüz onlar için vazgeçilmez değil.Alışkanlıklar daha başlangıç aşamasında iken ortadan kaldırmak mümkün ancak yetişkinlerde bu alışkanlıklar kökleşip, zararları perçinleştiğinden  vazgeçilseler de ,uzun bir dönem zararlı etkileriyle de mücadele etmek gerekmektedir.

Bu nedenle siz sevgili gençler daha bu kötü alışkanlığın başındayken ,yol yakınken, bu alışkanlığınızdan vazgeçmenizi temenni ediyorum.

Sigaranın zararlı etkilerini de sıralamak gerekirse;

1- AĞIZ KOKUSU: Sigara içimi esnasında ve  içimi sonrasında ağızda oldukça kötü bir kokuya sebep olur.Dişler fırçalansa dahi bu koku çoğu zaman hissedilir.

Özellikle sabahları açlık kokusu dediğimiz ,rutinde olan ağız kokusu sigara içenlerde daha yoğundur.

2- LEKELİ DİŞLER:Nikotin lekelenmeleri dişlerin ön ve arka yüzeylerinde görülür.İleriki dönemlerde sigara lekelenmeleri diş fırçalansa da dişin üzerinden uzaklaşmaz.Dişlerin  daha parlak ve beyaz gözükmesi için evde yapılan uygulamalar dişlerin çizilmesine neden olup , daha çok sararmaya sebep olur.

3- DİŞETİ PROBLEMLERİ: Sigara dişin yüzey yapısının daha çok diş taşı ve plak oluşturmasına sebep olabildiğinden dişeti problemleri  sigara içmeyenlere oranla daha fazla olur ve ilerlemiş dişeti problemleri de kemik kaybına neden olur.

Kısa özetlemek gerekirse sigara kullanımı = diş eti problemi

4- Ağızda yaraların görülme olasılığı artar. Aft  dediğimiz ağrılı yaralar sigara içenlerde daha çok görülür.

5- Tat alma duyusunda değişiklik olur.Sigara ağızda tat duygusunu algılayan mekanizma üzerinde de olumsuz etkiye sahiptir.Bir çok sigarayı bırakan ağız tadının da değiştiğini itiraf eder.

6- Ağızda mevcut bulunan yaraların iyileşmesi üzerinde de olumsuz etkiye sahiptir.Sigara kullananlarda çekim yarası ya da yapılan dişeti tedavisi kullanmayanlara oranla daha geç iyileşir.Sigara kan damarları üzerinde daraltıcı etkisinden dolayı yara iyileşmesini olumsuz etkiler.

7- KILLI DİL: Evet yanlış okumadınız, dilin üst yüzeyindeki oluşumların  aşırı sigara tüketimi sonucu , yapıları bozularak tıpkı saç görünümünü almasına kıllı dil  denir.Aşırı sigara kullanımı ve yeterince diş fırçalamama sonucu oluşur.İnanılmaz kötü bir görünüme sahiptir.

8-LÖKOPLAKİ: bu hastalığa halka arasında sigara içenin dili, sigara içenin yaması da denilmektedir.Yanak ve dilde beyaz dantel tarzında atipik görüntülerdir.Kansere dönebilirler.

9-AĞIZ KANSERLERİ: Sigaranın uzun süre kullanımı yanak ve dil dokularında  tahribe neden olarak ağoz kanserlerine sebebiyet verebilirler.Sağlığın ilk aynası olan dişlerimiz hem estetik, hem de konuşma ve beslenmemiz için ömür boyu ağzımızda olması gereken organlarımızdır.Bu nedende diş  sağlığımız için de sigarayı hayatımızdan çıkaralım.

 

 

 

TEK DİŞ BEYAZLATMA
SEDASYONLA DİŞ TEDAVİSİ

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/