fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

HAMİLELİKTE DİŞ HEKLİMLİĞİ

HAMİLELİKTE DİŞ HEKLİMLİĞİ

Hamileliğin ilk aylarında diş etlerinde kızarıklıklar veya şişlikler görülebilir. Bu dönemde dişetleri hassaslaşır ve kolayca kanar. Bu değişiklikler, hamilelik sırasında östrojen ve progesteron hormonlarının salgı artışından kaynaklanır. Genelde hamileliğin 2. ayında başlayıp 8. ayda en üst seviyeye çıkan, “hamilelik gingivitisi” adı verilen bu olgu, doğumdan sonra kendiliğinden iyileşir. Lakin bu dönemde ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi, tabloyu çok ciddi boyutlara taşır. 

Dişetlerinin iltihabı olan gingivitis, önlem alınmadığı, tedavi edilmediği taktirde, dişi çevreleyen dokuların iltihaba olan “periodontis” e geçebilir ve en son aşamada artık diş sallanmaya başlar ve diş kaybı meydana gelir, diş ve dişleri destekleyen alveolar kemikte geri dönüşsüz hasar olabilir. 

Hastalığın ana nedeni bakteri plağı ve onun oluşturduğu diş taşlarıdır. Bunun yanı sıra bazı insanlarda vücut savunma mekanizmaları diş ve dişeti bölgesinde yetersiz çalışır ve hastalık ortaya çıkabilir. Genetik yapı da hastalığın gelişmesinde önemli bir etkendir. Sigaraya bağlı periodontal hastalıklara son yıllarda sıkça rastlanmaktadır. Sigara kullanan kişilerde, dişetleri ilk bakıldığında, kanamasız ve sağlıklı gibi gözükmesine rağmen dişi çevreleyen alveol kemiğinde sistemik olarak kemik mineral dokusunun bozulmasından ileri gelen erimeler mevcuttur. Sigara içindeki nikotin ve diğer yan ürünler dişetini maskeleyerek daha derin dokularda yıkım ortaya çıkarır. Risk faktörlerinin bir diğeri de strestir. Stres her hastalıkta olduğu gibi periodontal hastalığın da gelişmesi ve ilerlemesinde, kişiyi etkileyerek hastalığın oluşma meyilini arttırır. Bir diğer etken hormonal değişimler olup hastalık puberte, hamilelik, menstürasyon, menopoz dönemlerinde de görülebilir. 

Diyabet (periodontal hastalıkla kardeş olan bu hastalık yara iyileşmesini etkiler ve enfeksiyon riskini arttırır) periodontal hastalığa neden olmaktadır. Aynı zamanda son yıllarda yapılan araştırmalara göre kardiovasküler (kalp-damar hastalıkları) hastalıklar sonucunda da periodontal hastalık riskinin olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca hekimlerin sebep olduğu uyumsuz restorasyonlar (taşkın dolgular, kötü kronlar), çapraşık dişler, okluzal bozukluklar, diş gıcırdatma ve sıkma ile birlikte bazı hastalıklarda kullanılan antiepileplikler, nifedipine, oiklosporine gibi ilaçlar dişeti hastalıklarını ortaya çıkarabilir.

Yine son yıllarda yer alan araştırmalara göre, kötü ağız hijyenine sahip periodontal hastalıklı hamile bayanlarda erken doğum yapma ve düşük kilolu bebek doğurma riskinde artış görülmüştür.

HAMİLELİK VE DİŞ
GÜLÜŞÜNÜZ İMAJINIZI BELİRLİYOR

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/