fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

DİŞ TAŞLARI

Diş taşı nedir, nasıl oluşur?

Dişler etkili bir şekilde fırçalanmadığında, alınan gıdalar dişler üzerinde birikir. İlk başlarda yumuşak olan bu birikintiler, tükürük içerisindeki kalsiyumun çökelmesiyle taşlaşır. Diş taşı ya da tartar dediğimiz bu birikintiler, yoğun bakteri içerir ve sertleştiği için fırçalamayla uzaklaştırılamaz.

 

Diş taşlarını temizletmezsem neler olur?

Diş taşları ya da tartar yoğun bakteri barındırır. Bu bakteriler dişeti içine nüfuz ederek, diş eti hastalığına neden olur. İlk önce dişetlerinde şişlik ve kanama görülür. Tartar uzaklaştırılmadığında, hastalık dişi çevreleyen kemiğe yayılır. Eriyen kemikle beraber dişeti çekilir. Bu dişeti çekilmesi, dişin sallanıp kaybedilmesine kadar ilerler.

 

Dişlerimde çürük olmamasına rağmen, dişlerim sallanıyor ne olabilir?

Özellikle orta yaş gurubu hastalarımız, dişlerinde çürük olmamasına rağmen dişlerini kaybettiklerini söylerler. Dişeti hastalığı genellikle yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Erken yaşlarda başlamasına rağmen diş kayıpları genellikle 40’lı yaşlarda görülür. Ağız bakımını ihmal eden hastamızda dişi saran kemik zamanla erir. Kemik desteğinden yoksun kalan diş de sallanmaya başlar ve kaybedilir.

 

Diş fırçalarken diş etlerim neden kanıyor?

Diş eti kanaması, dişeti hastalığınız olduğunu işaret eder. Bu hastalığın nedeni diş taşı (tartar) ve yoğun plaktır. Eğer diş eti kanaması şikâyetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekir.

 

Sağlıklı dişetlerinin belirtileri nelerdir?

  • Gülkurusu pembe renktedir
  • Sıkıdır, dişlere sıkıca tutunmuştur
  • Yüzeyi portakal kabuğu gibi pürtüklüdür
  • Fırçalama sırasında kanama gözlenmez
  • Ağrı ve şişlik gözlenmez
Dolgu
Diş Sıkma / Bruksizm

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/