fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

Diş Sıkma / Bruksizm

Diş sıkmanın belirtileri nelerdir?

Gece uykuda farkında olmadan dişlerinizi sıkıyorsanız,  veya bir yakınınız bu konuda sizi uyardı ise sizde bruksizm var demektir. Bu rahatsızlık, baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ağzı açarken ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya çene de kaymalar şeklinde semptomlarla kendini gösterir. Çoğu kez klinik belirti vermeden, yıllarca devam eden, bazen de akutlaşıp, insanları adeta canından bezdiren bir rahatsızlıktır. Diş hekimleri bruksizm hastalarını klinikte muayene ettiğinde ;dişlerin kesici kenarlarında aşınmaya bağlı diş boylarının kısaldığını, diş yüzeylerinde çok ince çatlakları görebilirler. Ayrıca hastalarda diş mine dokusunun incelmesine bağlı, soguk- sıcak hassasiyetleri fazla oluyor.Bu hastalarda herhangi bir travma yok iken diş mine kırıkları yada daha önceden yapılmış restorasyonların kırılması gibi durumlarla da karşılaşabiliyoruz.
Farkında olmadan çene ekleminizde ve yüz kaslarınızda, aşırı yüklenmeye sebep olabilecek şekilde dişlerinizi sıkar yada gıcırdatırsanız, uzun dönemde, eklemde dejeneneratif değişikliklere neden olarak, kalıcı çene eklem rahatsızlığı oluşturabilirsiniz. Ayrıca çene eklemi rahatsızlıkları, çene ve yüz bölgesinde maruz kalınacak bir travma ile de gelişebilir.

Tedavisi

Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır

Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.

Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir:

  • Stres terapisi,

  • Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler,

  • Kas gevşetici ilaç uygulaması,

  • Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi,

  • Eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları.

 

DİŞ TAŞLARI
Diş Kırıkları

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/