fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

DİŞLERİMİZİ ÖMÜR BOYU AĞZIMIZDA TUTABİLMENİN 10 YOLU

DİŞLERİMİZİ ÖMÜR BOYU AĞZIMIZDA TUTABİLMENİN 10 YOLU

1) DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA;

    Diş fırçalanması ve ağız bakımı diş sağlığımızın olmazsa olmazlarıdır.Bunu biliyoruz.Ama diş fırçalama alışkanlığının doğru yapılmadığı hatalı fırçalamanın yapıldığı ağızlarda ağız bakımından söz etmek mümkün değil bu nedenle diş fırçalama alışkanlığının doğru bir şekilde  yapılması gerekir.

2) DOĞRU BESLENME;

     Çikolata,abur cubuun diş sağlığımızı olumsuz etkilediğini hepimiz biliyoruz.Peki dişlerimizin sağlığını koruyan yiyecekleri biliyormuyuz.PEYNİR lazein içermesiyle ağız ve diş sağlığımızı bozan  mikroorganizmalar üzerinde oldukça olumsuz etkiye sahiptir.YERFISTIĞI zengin fosfat içeriğiyle tükrük yapısını besler.YEŞİL ÇAY,ADAÇAYI antioksidan özellikleriyle tükrük yapısı ve diş eti sağlığını olumlu anlamda etkiler.

     Çiçek,elma,kivi gibi yiyeceklerin ısırılarak yenmesi diş ve diş etlerinin sağlığı açısından da oldukça faydalıdırlar.

 3) KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ HİZMETLERİNDEN FAYDALANMAK;

     Dişler ilk ağızda yer aldıklarında oldukça derin oluk yapılarına sahipdirler.7-12 yaş arasında daimi dişlerin ağızda yer aldığı dönem  çocukların ağız bakımlarını yapamadıkları fakat abur cuburunda en çok tüketildiği dönemdir.Daha yeni ağızda daimi olarak yerlerini almış azı dişlerinin bir çoğunun çürümesi bu döneme denk gelir.Bu nedenle gerek diş oluklarının kapatılması gerekse flor ygulamaları büyük azı dişlerinin korunması açısından oldukça faydalıdır.

4) SERT CİSİMLERİN DİŞLE KIRILMASINA ENGEL OLMAK;

    Özellikle kabuklu kuruyemişler ön dişlerle tüketildiklerinde diş uçlarında aşınma hatta çatlamalara neden olurlar.Bu nedenle ön dişlerimizi dikkatli kullanmak özellikle sert kabuklu yiyecekleri kırmaktan uzak durmak gerekir.

5) GECE PLAĞI KULLANMAK;

Geceleri yatarken istemsizce dişlerimizi sıkarız.Bu nedenle diş çiğneyici yüzeylerinde aşınmalar meydana gelir.Diş gıcırdatma alışkanlığı artık 18 yaş altı bireylerde  gözüken istenmeyen bir alışkanlıktır.

Bu nedenle gece yatarken dişlerin birbirine gereksiz yere güç uygulamasını engellemek için gece plakları kullanılmalıdır.

6) ASİTLİ GIDALARDAN UZAK DURMAK ve ASİD EROZYONUNA KARŞI ÖZEL MACUNLAR KULLANMAK;

   Asidin diş minelerinin üzerinde olumsuz etkisi vardır.Özellikle dişlerin dişetine bakan kısımlarında minenin ince olduğu bölgelerde asid aşınmaya neden olur.Bu nedenle asidli gıdalardan ve içeceklerden uzak durmak gerekir.Asidli gıdalarda ve içeceklerden uzak durulmadığında (Salatanın ve meyvenin bol tüketildiği) durumdada asid erozyonuna karşı macun kullanılabilir.

7) REFLÜ GİBİ MİDE PROBLEMLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK;

   Gece belirli saat sonrasında tüketilen gıdalar,aşırı alkol tüketimi gibi sorunlarda mide asidi ağıza gelerek reflü rahatsızlığının benzeri olarak zarar verir.Reflünün mide kaynaklı olarak gerçekleştiği durumda damide asidi ağza gelerek dişlerde aşınmalara kırılmalara neden olur.Bu nedenle REFLÜ problemi var ise mutlaka tedavi edilmeli,yüksek yastık kullanmak gibi önlemlere baş vurulmalıdır.

8) DİŞ ÇAPRAŞIKLIKLARININ TEDVİSİNİN YAPILMASI;

    Dişlerde mevcut bulunan çapraşıklığın tedavisi hemen hemen her yaşta ortodontik tedavi ile düzeltilebilir.Diş çapraşıklığı tedavi edilmez ise dişlerin arasında taş ve çürük oluşumuna neden olur.

    Özellikle 7-12 yaş arasında yapılan dişhekimi kontrolleri diş çapraşıklıklarının erken tespitini neden olur.Daha ileriki aşlardameydana gelen çapraşıklıklar ise ortadontik tedavi ile tabiî ki düzelirler.

9) DİŞLERİN KAPANIŞ KONTROLÜ;

Dişler adeta birerçarkın dişlisi gibi birbirleriyle kenetlenirler.Bu kenetlenme esnasında bir dişin diğer dişelere oranla uzun olması sonucu dişler dişler birbirine fazla değer temas eder ve o dişlerde kalıcı hasarlar zaman içerisinde oluşur.Bu nedenle fazla temas içerisinde olan dişlerin kapanış kontrolleri yapılarak birbirilerine aşırı teması kesilebilir.

 

10) AĞIZ KURULUĞUNUN ÖNÜNE GEÇMEK;

  Bir çok diş çürümesinin ve diş taşı oluşumunun nedeni Ağız Kuruluğudur.Ağız kuruluğununda birçok sebebi vardır.Bunları kısaca özetlemek gerekirse kullanılan ilaçların yan etkisi başta olmak üzere sistemil rahatsızlıklar(şeker v.b.),yeteri sıvı tüketilmemesi,burun tıkanıklıkları ve ağız solunumunu sayabiliriz.Bu nedenle başta ağız kuruluğuna neden olan etkenleri uzaklaştırmak ve ağız kuruluğunu giderici tükrük yapısını destekleyici jeller kullanmak gerekir.

Dişlerinizin daha temiz ve sağlıklı olmasını ister...
DİŞLERİMİZ AŞINDIĞINDA YÜZÜMÜZE NELER OLUYOR?

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/