fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

HAMİLELİK ÖNCESİ DANIŞMA

Hamilelik güzel olduğu kadar bazı sıkıntıların da yaşanabileceği bir dönemdir. Bu nedenle hamilelik planlayan kadınların, sağlıklı bir hamilelik geçirmek için bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına muayene olmaları, hamilelik sırasında oluşabilecek durum ve riskler hakkında bilgi almaları çok faydalı olacaktır. Unutmamak gerekir ki hamilelik bir hastalık değildir. Fakat kadın vücudunda oluşan değişiklikler insan fizyolojisini zorlayabilmektedir.

Doktorunuza başvurduğunuzda yapacağınız görüşmede yaşınız, mesleğiniz, çalışma hayatınız, uyku ve beslenme alışkanlıklarınız, egzersiz kapasiteniz gibi size önemsiz gibi görünen konular doktorunuza ipuçları verecektir. Ayrıca alkol ,sigara ve diğer madde kullanımı, gebeliğinizi olumsuz etkileyebilecek kronik hastalıkların (yüksek tansiyon, kalp, böbrek, şeker hastalığı, sara nöbetleri gibi) belirlenmesi, daha önce geçirmiş olduğunuz ameliyatların ve hastalıkların (myom, yumurtalık kisti, iltihaplanmalar gibi) belirtilmesi ve varsa önceki gebeliklere ait olumsuz durumların anlatılması (düşük, ölü doğum, anomalili doğum gibi), hamilelik öncesi ve sırasında bir yol haritası oluşturacaktır. Ayrıca bazı jinekolojik hastalıklar ve enfeksiyonlar hamile kalmada güçlüğe veya hamile kalındığında düşüklere sebep olabileceği hatırlanmalıdır.

Görüşmede anne ve baba adayının aile geçmişleri gözden geçirilir; yaş ve genetik faktörlere bağlı riskler belirlenir, gerekiyorsa genetik danışmanlık istenir. Ayrıca anne ve baba adayının yaşam ve beslenme alışkanlıklarının öğrenilmesi hamilelik ve bebeğe gelebilecek zarar açısından önemlidir.

Genel muayenede boy, kilo, tansiyon ve vucut tipi özellikleri belirlenir.Jinekolojik muayene ile vaginal ve pelvik enfeksiyonlar araştırılır. Transvaginal ultrasonografi ile gebeliği olumsuz etkileyebilecek olan yumurtalık kisti, rahimde miyom, polip gibi durumlar ortaya çıkarılır. Son bir yıl içinde alınmadıysa Pap Smear alınır. Tansiyon ve kilo ölçümü, laboratuar incelemeleri (tam kan, tam idrar, idrar kültürü, anne ve babanın kan grubu, açlık kan şekeri ölçümü, böbrek işlevlerini değerlendirmek için kanda BUN ve kreatinin seviyelerinin ölçümü, Hepatit ile ilgili testler, toksoplazma paraziti veya rubella (kızamıkçık) virüsü ile ilgili testler, tiroid bezinin değerlendirilmesi amacıyla TSH ölçümü istenir.

Şeker hastalığı saptanmış ise kan şeker seviyesinin düzenlenmesi ve normal seviyeye çekilmesi bu hastaların bebeklerinde anomali ortaya çıkmasını önemli ölçüde engeller bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Sigara kadında yumurta sayısını, erkekte de sperm sayı ve kalitesini azalttığı için gebe kalmada güçlüğe, kadınlarda düşük, erken doğum veya düşük ağırlıklı bebeğe yol açabilir. Benzer şekilde alkol de gebe kalma şansını azaltabilir, bebeklerde anomali, zeka geriliği, davranış bozukluğu meydana gelebilir.

Beslenme son derece önemlidir ve sağlıklı beslenme ilkelerinin hamilelik öncesinde başlanması tavsiye edilmektedir. Kilo fazlalığı varsa bunları vermek için en iyi dönem gebelik öncesidir. Çünkü gebelikte diyet önerilmemektedir. Suni tatlandırıcılar ve kafein azaltılmalıdır. Hamile kalmadan önce vitamin takviyesi genellikle gerekmez ,ancak bu durumun istisnası Folik asit, B12 vitamini ve D vitamini eksiklikleridir. Günlük 400 mikrogram Folik asit alınması ( daha önce Nöral Tüp Defekti olan bebek hikayesi olanlarda 5mg günlük) bebekteki merkez sinir sistemi anomalilerini önlemek için önerilmektedir.

 

HISTEROSKOPİ
AZOSPERMI
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/