fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

DİŞ ÇAPRAŞIKLIKLARINDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

DİŞ ÇAPRAŞIKLIKLARINDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Muntazam ve düzgün dişlere sahip olmak herkesin dileği fakat bazen bireyler doğuştan çapraşık dişlere sahip, bazıları da 16-17 yaşlarına kadar düzgün dişlere sahip iken yavaş yavaş çapraşıklaşan bir dişin yapısına sahip oldukları için mutsuzlar.Bu nedenle size çapraşıklık neden oluşur ve tedavi önerileri nelerdir, bahsedeceğim.

Dişler çene kemiklerinin üzerinde yer alırlar, bu nedenle çene kemiğinin yapısıyla dişlerin boyutları ve adetleri uyumlu olmalıdır.Eğer çene yapısı küçük, diş yapısı büyük olur ise dişlerde çapraşıklık oluşur.Bu çapraşıklığın oluşmasını istemiyor iseniz, bunun önlemi 7-12 yaşlar arasında alınmalıdır.Çekilen röntgen tetkiklerinde dişlerin çene kemiğine sığmayacağı anlaşılır ve estetik görüntüde yer almayacak 1. premolar diş çekilerek  daha muntazam bir görüntü elde edilebilir.Tabi ki diş çekiminin tek başına yeterli olmadığı durumda ortodontik tedavi gerekir.Bu tedaviyi takiben mutlaka yetişkinliğe geçip tüm 20 yaş dişleri tamamlanıncaya kadar kontroller yapılmalıdır.Çünkü ortodontik tedavi yapılıp çapraşıklık düzelse de yirmi yaş dişleri çıktığında öndeki dişleri itekleyerek tekrar çapraşıklık oluşturma olasılığı vardır.Bu nedenle kontroller asla ihmal edilmemelidir.

Çapraşıklık tedavi edilmezse ileriki yaşlarda dişlerde çürüme ve  diştaşı oluşturur.Bu nedenle küçük yaşta ortodontik tedavi görülmese de ileri yaşlarda sadece estetik görüntü açısından değil, dişlerin sağlığı açısından da ortodontik tedavi önerilir.

Dişler muntazam diziler halinde olmalı ,gerek çiğner iken, gerekse de temizlenirlikleri açısından düzgün olmalıdırlar.Bu nedenle diş aralarının temizlenmesini imkansız kılan çapraşıklıktan mutlaka kurtulmak gerekir.

Çapraşıklık dişlerde çürümeye sebep olmuş, dişlerin yapıları aşınmış ya da bozulmuş ise o zaman  kaplamalar, laminalar,kompozite bonding sistemleri gündeme gelir.Bu tedavi yöntemleri hekimin ve hastanın ortak kararıyla alınır.Amaç hem estetiğin temini hem de dişin kaybettiği sağlığına tekrar kavuşturulmasıdır.

Unutmamak gerekir ki dişlerin çapraşıklığı anormal bir durumdur.Dişler doğası gereği muntazam olmalıdırlar ki temizlenebilir olsunlar.Dişler o ya da bu nedenle çapraşık olmuş ise mutlaka bu çapraşıklık düzeltilmelidir.

Koruyucu önlemlerin gün geçtikçe önemsendiği ülkemizde ,diş çürümeleri ve diş taşı oluşumunun en büyük nedeni olan çapraşıklığın tedavisi de koruyucu tedavidir.Bu nedenle çapraşıklığın neden olduğu zararlar ortaya çıkmadan ortodontik tedavi yapılmalıdır.Ortodontik tedavi için en uygun zamanın ne zaman olduğu hekiminiz tarafından karar verilmesi gereken bir durumdur.Bu nedenle  sizde ya da çocuğunuzda çapraşıklığı tespit eder etmez diş hekimine başvurunuz.Çapraşıklığın neden olduğu çürük ve dişeti problemlerini de bir kader gibi görmeyip tedbir ve tedavi yoluna gidiniz.

DİŞ DOLGUSU
DİŞ BEYAZLATMA NEDİR?

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/