fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

ÇOCUĞUNUZUN İYİ BİR ÇİĞNEME ALIŞKANLIĞINA SAHİP OLMASINDA SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ

ÇOCUĞUNUZUN İYİ BİR ÇİĞNEME ALIŞKANLIĞINA SAHİP  OLMASINDA  SÜT DİŞLERİNİN   ÖNEMİ

Hiç düşündünüz mü? Özellikle gün geçtikçe sayıları artan obez çocuklar ve gençlerde çiğneme alışkanlığı var mıdır? Yiyecekleri yavaş yavaş çiğneyip ,güzelce öğütüyorlar mı?

Peki uzun süre bir lokmayı çiğneyen kilolu bir insan gördünüz mü? Elbette hayır. Çünkü yeterince çiğneme ve öğütme yapsalardı fazla yiyecek tüketmeyecek ve fazla kiloları olmayacaktı. Süt dişlerinin çürümesi veya erken kaybının çocuklarınızın az çiğneme alışkanlığına neden olabileceğini biliyor muydunuz?

ÇOCUĞUNUZUN OBEZ OLMASINDA SÜT DİŞLERİNİN ÇÜRÜKLERİ VE ERKEN KAYBININDA ROLÜ VARDIR.

Şöyle ki 0–6 yaş birçok alışkanlığın şekillenip kişiliğin oluştuğu dönemdir. Bu dönemde oluşan birçok alışkanlık kalıcıdır. Hatta ömür boyu devam eder. Süt dişleri 6 aylıkken çıkmaya başlar 2 yaşına gelindiğinde 10 adet alt çenede 10 adet üst çenede olmak üzere 20 tanedirler. Kötü beslenme alışkanlıkları, yetersiz yapılan ağız bakımı süt dişlerinin de tıpkı daimi dişler gibi çürümesine neden olur. Bebeklik döneminde biberon ile beslenen çocukların içtikleri süte katılan şeker bal gibi tatlandırıcılar bütün gece boyunca dişlerin üzerinde kalarak çürümeye neden olur. Yani biberon çürüğü gelişir.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ dediğimiz tüm süt dişlerinin bütün yüzeylerinin çürümesi durumudur. Adeta ağzın içi simsiyah çürük ile doludur. Çocuğun ısırma ve çiğneme fonksiyonu yapması neredeyse imkânsızdır. Bebeğinin beslenememesine üzülen anne tüm yiyecekleri püre haline getirip kaşıkla ağzına aktarır. Bebeğin ya da ilerleyen zamanda çocuğun yapması gereken sadece bilinçsizce ağzına aldığı bulamacı yutmaktır.’’’ Düşünün hiçbir çiğneme ve öğütme fonksiyonu yok’’’. Bu fonksiyonu gören kaslara ve dişlere hiçbir görev düşmüyor. Ne çiğneme kasları gelişir ne de çiğneme alışkanlığı.  Alınan yüksek kalorili yiyeceklerin depolanıp gereksiz kilo alınımı da çabası.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ süt dişlerinde görülen en dramatik tablolardandır. Her zaman çiğnemenin yapılmaması için tüm dişlerin çürümesine gerek yok. Süt azılarının bir ya da ikisinin çürümesi ve bu çürüğe bağlı dişlerinin ağrıması da çocuğunuzun çiğnemeyi terk etmesine neden olur. Çiğnemenin terk edilmesi sonucunda da bazen özellikle iştahsız çocuklar beslenmeyi reddeder. Hatta dişindeki çürüğü bahane ederek daha çok yemek seçer.

Unutmamak gerekir ki tüm diyetlerde, zayıflama önerilerinde, sağlıklı yaşam formüllerinde genellikle tavsiye edilen bir lokmayı uzun uzun çiğnemektir. Düşünün ki gıdaların tam öğütülüp, faydalı bir şekilde kullanılmasında çiğneme fonksiyonu bu kadar önemli iken bu fonksiyonu yerine getiren süt dişleri ne kadar kıymetli organlardır.

Bu nedenle süt dişleri ağızda çürüksüz ve sağlam olmalıdırlar. Süt dişlerinin çürümesine neden olan karbonhidratlı yiyeceklerdir, Çocuğun dişi çürüyünce çiğnemeyi reddettiğinde püre yapılıp verilen yiyecekler de gene karbonhidratlı yiyecekler dir. Adeta bir kısır döngü.      Tatlı gıdalar dişi çürütür. Çürüyen diş çiğneme yapamaz, çiğneme yapamayan çürük dişlerin bulunduğu ağza gene tatlı gıdalar girer.

Bütün bunlara sebep olmamak için baştan tedbir almak lazım. Yani süt dişlerinin önemi konusunda bilinçli olmak gerekiyor. Dişler daha çürümeden önlemler almak gerek. Bu önlemleri kısaca özetlemek gerekirse;

—Biberon kullanımında çok dikkatli olunmalı. Bebeğin içtiği süte kesinlikle şeker, tatlı bisküvi gibi şeyleri katmamak gerekiyor.

—Süt dişleri çıkar çıkmaz temizliğine ve bakımına başlanmalı.

—Dişlerin tamamlandığında yani tüm süt dişleri ağızda yerleri aldığında diş fırçalamaya da başlanmalı.

—3 yaşından itibaren çocuğunuzu diş hekimiyle tanıştırıp diş çürümelerine karşı önlemleri birlikte almalısınız.(flour uygulaması vb)

—Sizin ya da diş hekiminizin diş çürüğü tespitinde derhal dolgular yapılmalıdır.

VÜCUT BİR BÜTÜNDÜR. DİŞLERDE BİRÇOK ÖNEMİNİN YANI SIRA ÇİĞNEME FONKSİYONUNU YERİNE GETİREN EN ÖNEMLİ ORGANDIR.

ÇOCUK DİŞLERİNDE ACİL DURUMLAR
ÇATLAK DİŞ SENDROMU

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/