fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

Diş İmplantı Hakkında Herşey

MODERN İMPLANTLARIN TARİHÇESİ NEDİR

1960lı yıllarda ilk modern anlamda implant uygulaması aslında bir Ortopedik cerrah olan İsveçli Per İngvar Brenemark tarafından tamamen raslantı olarak bulunmuştur.Tez konusu olan kemik iyileşmesi üzerindeki bir araştırmayı tavşanlar üzerinde yaparken kullandığı titanyum metalinin tavşan tibiasına kanaştığını görünce bundan yararlanmak istemiş ve kaynaşma anlamına gelen osseointegrasyon kavramını incelemeye başlamıştır.Hayvanlar üzerindeki araştırmalarda hep aynı sonucu alınca bunu diş hekimliğine adapte etmeyi düşünmüş ve ilk dental uygulamayı yakın arkadaşı olan Gosta LARSON üzerinde denemeye karar vermiştir.Zira arkadaşı dişsizlik nedeniyle yemek yiyememektedir.1965 yılında alt çenesine 4 adet dental implant uyguladığı arkadaşına 6 ay bekledikten sonra sabit protez uygulamıştır.Arkadaşı halen bu protezleri kullanmakta ve implantlar halen hayattadır.İsveç hükümetininde desteği ve gerekli araştırmalarında bitmesiyle ilk Branemark sistemi 1982 yılında Amerikada üretime geçmiş ve modern implantların uygulamasına başlanmıştır. Üstad Branemark 2014 yılı aralık ayında hayata gözlerini yummuştur. 

 

İLK DENTAL İMPLANTLAR NE ZAMAN YAPILMIŞTIR

 Batı avrupada yapılan kazılarda 2300 öncesine ait insan iskeletlerinde çivi şeklinde çenelere uygulanmış demirden yapılmış implantlara rastlanmıştır. Ayrıca milattan önceki çağlarda Maya uygarlığına ait kafataslarında tahtadan veya taştan diş şeklinde veya köpek balığı dişleri, diş eksikliği olan bölgelere yerleştirilmiş ve diş amacıyla kullanılmaya çalışılmıştır.İnsanoğulu dişlerin yerine eksikliğini giderecek protez veya implant benzeri malzemeleri devamlı kullanmaya çalışmış ancak modern diş ve tıp biliminin ilerlemesi ile beraber implant konusunda ilerlemeler sağlayabilmiştir. 

 

İMPLANT NEDİR?

 İmplant genel anlamıyla vucut boşluklarına bir fonksiyon görmesi amacıyla yerleştirilen biouyumlu malzemelere verilen genel bir isimdir. Bizim konumuz olan dental implant ise çene kemiğine fonksiyon, estetik ve fonasyon amaçlarından biri veya tamamını elde etmek için yerleştirilen ve kemikle bir süre sonra kaynaşan vida tipindeki malzemelere verilen isimdir. Çoğu kişinin vida çakma anlamındaki ifadeside bu vida dizaynından gelmektedir. Günümüzdeki implant malzemesi olarak titanyum başta olmak üzere zirkonyum ve seramik içeren birçok malzeme kullanılmaktadır.Ancak titanyum bu malzemeler içinde bulunabilirliği, fiyatı ve işlenebilirliği açısından en çok kullanılmakta olanıdır.

 

İMPLANTLARLA MR VEYA TOMOGRAFİ ÇEKTİREBİLİRMİYİM?

 Titanyum metali manyetik alan yaratmayan özellikte olduğu ve kemiğe tamamen entegre olduğu için tomografi ve mr çekimlerinde sakınca yaratmazlar.

 

DİŞ ÇEKİMİ SONRASI AYNI ANDA İMPLANT UYGULANABİLİRMİ?

 Evet uygulanabilir,ancak bu çok genel bir uygulama değildir ve olmamalıdır.Ancak hastanın zaman sıkıntısı var ise ve bölge hemen implant uygulamasına engel bir durum söz konusu değil ise uygulama yapılabilir. Ancak çoğu cerrah bu uygulama yerine çekim sonrası yaklaşık 6 haftalık bekleme sonrası uygulamayı uygun bulurlar. Zira çekim bölgesi bir miktar kemikle dolacak ve üzeri dişetiyle kapanacak ve bölgede implantın sabit tutulabilmesi için yeterince doku oluşmuş olacaktır. Aksi taktirde çekim sonrası bölgeye bazı eklemeler yapmak ve bölgeyi örtmek gerekecektir. Bu nedenle kliniğimizde çoğu kez 6 haftalık bekleme sonrası implant uygulamayı tercih ediyoruz.

 

İMPLANTIN YAPILAMADIĞI DURUMLAR VARMIDIR.?

Evet. Her ağız implant için uygun olmayabilir. Anatomik ve fizyolojik sınırlamalar yanında hastanın genel sağlık durumunun implant için uygun olmadığı durumlar söz konusudur. Örneğin ileri kalp rahatsızlıkları,kontrolsüz diabet ve tansiyon,kemoterapi veya radyoterapi gören hastalar ve bazı ilaçları kullanan hastalar ile akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler implant için uygun olmayabilir. Ayrıca ileri kemik ve anatomik kısıtlamalarda bazı ileri cerrahiler sonrası implant uygulanmasını gerekli kılabilir ve hasta çoğu kez tarafından bu cerrahiler kabul edilmezler. Bu durumlar implant yapan cerrah tarafından size detaylı anlatılmalıdır.

 

 

İMPLANTLARDAKİ KANSER VE ALLERJİ ORANI NEDİR.?

Literatürde implantın sebep olduğu bir kanser vakasına rastlanmamıştır. Ancak metal allerjisi olan bireylerde implantla ilgili allerji vakalarına rastlanabilmektedir.Ancak bu oran son derece düşük olup direk olarak titanyuma bağlı olup olmadığı iyice araştırılmalıdır. Zira implantın üzerine yapılan kaplama kısmıda metal içermekte ve bu metalde allerjiye sebep olabilmektedir.

 

İMPLANTLARDAKİ BAŞARISIZLIK ORANI NEDİR?

 İmplantların başarı oranı %97-98 ler civarında olduğu söylenmektedir. Ancak bu yapılan araştırmalar uygun vakalar üzerinde yapıldığı düşünülürse biraz yüksektir. Herşeye rağmen klinisyenler tarafından uygun ortamda ve ehil ellerde yapılan kaliteli bir implantın başarı oranının yani 5 yıldan fazla ağızda kalma süresinin % 90 ların çok üstünde olduğunu söylemek mümkündür.Yani sadece yapılan 20 implantın bir tanesinin kaybı söz konusudurki buda tıbben kabul edilebilir bir yüzdedir. Başarılı hekim ,uygun ortam ve kaliteli implant ile bu oranı çok yükseklere çıkarabilmek mümkündür. 

 

İMPLANTLARIN ÖMRÜ NE KADARDIR?

 Literatürde yapılan ilk implantın 40 yıldan fazladır ağızda kullanıldığı düşünüldüğünde implantlar çok uzun ömürlüdür.İmplantlara ömür boyu garanti verildiği halde bu kullanım tamamen çok iyi uygulanmış ve üzerine son derece başarılı protezler için geçerli olup tüm implantların ömür boyu kullanılması doktorunuz tarafından size iletilecek bir temenniden ibarettir. Dünyada hiçbir firma veya marka ve ürün için ömür boyu garantisi vermek doğru değildir. Ancak implantlar için son derece uzun ömürlüdürler demek yanlış olmayacaktır,en azından porselenlerin altındaki kesik dişlerin ömürleri düşünüldüğünde bu kesinlikle doğru ifadedir. 

 

İMPLANT MUAYENESİ NELERİ İÇERİR?

İmplant muayenesi klinik ve rontgen muayenesi olarak ana olarak ikiye ayrılır. Klinik muayenede dişlerin yapısı, kemiğin ve diş etinin tipi,kapanış gibi durumlara bakılırken gerekirse ölçü alınıp model üzerindede bazı analizler yapılabilir.Rontgen muayenesinde gereken bölgelerin periapikal ve panoramik dediğimiz filmleri alınır.Bunlar yetersiz olursa hekiminiz 3 boyutlu olarak düşünebileceği tomografi isteyebilir.Tomografi üzerinde kemiğin kalınlığı ve anatomik yapılara uzaklığı milimetrik olarak ölçülebilmekte ve gerekirse şablonlara aktarılabilmektedir.

 

HANGİ DİŞ HEKİMLERİ İMPLANT YAPABİLİR.?

İmplant konusunda kendini yetiştirmiş,gerekli eğitimleri almış ve cerrahi tecrübeye sahip tüm hekimler implant yapabilir.Ancak bilindiği gibi diş hekimliğinde uzmanlık dalları vardır ve bunlardan çene cerrahisi ve diş eti hastalıkları dalları cerrahi branşlardır.Bu nedenle Özellikle çene cerrahları tüm cerrahi konsepti düşünürsek genel olarak çıkacak komplikasyonlara daha hakimdirler ve sadece cerrahi işlemlerle ilgilidirler.Ancak diğer hekimlerde son derece başarıyla implant yapabilirler.Bu nedenle implant yapacak kişiyi seçmek sadece hastanın bileceği bir durumdur. 

 

İMPLANT TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Hiçbir implant sizin doğal dişinizin yüzde yüz yerini tutamaz ancak büyük oranda onu taklit eder.Klasik diş kesimi gerektiren porselen sabit kronlarda diş kesildiği için hasar görmekte ve bir süre sonra köprü diş uyumu bozulduğu için dişler kaplama altından çürümektedir. Eksik dişlerin altı kaplama altında devamlı yiyecek artğı biriktermekte ve koku yaratmaktadır. Ayrıca takma protez kullanan hastalar protezin sık sık yerinden çıkma ve oynama şikayetiyle karşılaşmaktadır.İmplant tüm bu sorunları ortadan kaldırmaktadır.Eksik dişin yerini tam olarak doldurmakta,diş kesimi gerektirmemekte ve oynamakta olan proteze destek olarak oynamasına ve ağızdan çıkmasına engel olmaktadır.Bu nedenle klasik tedavilere göre implant tedavisi son derece konfor sağlamaktadır. 

 

İMPLANT TEDAVİSİNDEKİ RİSKLERİ NELERDİR.?

 İmplant uygulaması cerrahi bir işlemdir. Doğal olarak cerrahi işlemlerin tüm risklerini taşır. Bu nedenle sizi tedavi edecek doktorun tecrübeli olması ve implant yapılacak ortamın bir ameliyathane şartlarını taşıması son derece önemlidir.Zira cerrahınız ne kadar başarılı olursa olsun ortamın hijyenik olmaması nedeniyle kapacağınız bir enfeksiyon tüm hayatınızı karartabilir.Bu nedenle ben herşeyi her yerde yaparım diyen kişiler yerine iyice araştırıp implant yaptıracağınız yer ve kişiye karar vermeniz sizin için en doğru karardır.İmplant fiyatı sizin için karar vereceğiniz son kriterdir.Doğru cerrah,doğru uygulama yeri ve doğru implant markası size başarıyı getirecektir.

 

İMPLANT UYGULANDIKTAN SONRA DİŞLERİM NE ZAMAN TAKILACAK?

İmplant uygulaması sonrası protezlerin hemen yapılması mümkün olmakla beraber bu genel değildir.Genelde üst çenede implant uygulamasından sonra 3 ay alt çenede ise 2 ay kemikle implantın kaynaşması amacıyla beklenmektedir. Son yıllarda çıkan bazı implant tipleri ile bu süre üst çenede altı haftaya alt çenede ise 3 haftaya kadar inmiştir. Özellikle yurt dışından gelen hastalarda ve zaman sorunu olan hastalarda bu implant kullanılmakta ve bekleme süresini kısaltmaktadır. İmplant üstü protezlerin yapımı ise yapımı yaklaşık 10 gün sürmektedir.

 

İMPLANT TEDAVİSİ PAHALIMIDIR?

 İmplant tedavisi ucuz bir tedavi değildir. Zira implant hammaddesi titanyum pahalıdır. Dökülemediği için işlenmesi gerekir. Ayrıca tıpta ve uzay sanayindede kullanılmaktadır.Hepsinden ötesi implant üzerinde 40 yıldır araştırma yapılan bir maddedir ve bu son derece maliyetlidir.Doğal olarak tüm bunlar implantın pahalı olmasına sebep olmaktadır. İmplant firmaları devamlı implantı güçlendirmek ve ağızda iyileşme süresini kısaltmak için çalışmalar yapmaktadır. Ancak uzun vadeli düşünüldüğünde kesim yapılan dişlerin bir süre çürüdüğü ve çekildiği düşünüldüğünde ve yerlerine implant uygulandığında toplam maliyet ilk implant uygulandığı duruma göre daha pahalıya çıkmakta ve çekilen eziyette buna eklenmektedir.

 

İMPLANTLARLA HERŞEYİ YİYEBİLİRMİYİM?

 Dental implantlarla kendi dişlerinizle yiyebildiğiniz herşeyi yiyebilirsiniz.Kendi dişlerinizle yapmamanız gereken şeyleride yapamazsınız. Herhangibir ağrı duymazsınız. Ancak implantlarınız sabit bir protez altında değilde hareketli bir protez altında ise protez altını temizlemeniz gerekmektedir. İmplantlar gözle gözükmez ve kemik içinde kalırlar.Ancak üstlerine kesik diş parçası benzeri bir parça ve çoğu kez porselen kaplama yapılmaktadır. Bu nedenle hijyen sağlandığında implantların kullanımı ile ilgili sıkıntı olmamaktadır. 

 

İMPLANT ÇEŞİTLERİ NELERDİR. EN İYİ İMPLANT MARKASI HANGİSİDİR?

Yapıldığı ilk günden beri değişik implant tipleri uygulanmıştır.Ancak gümüzde modern diş hekimliğinde artık silindirik ve kök formunda olan implantlar uygulanmaktadır. Bunlar tip ve yüzey olarak artık başarlarını kanıtlamışlardır. En iyi implant markası nedir sorusu çoğu hasta tarafından devamlı sorulmaktadır. Dünyada 600’e yakın implant üreten şirket olup doğal olarak bu kadar marka mevcuttur.Yaklaşık 200 civarındada Türkiyede implant markası çalışılmaktadır. En iyi implant diye bir şey yoktur. Ancak iyi bir implant için bazı kriterler tabiki mevcuttur.Örneğin a.Marka, İmplantların sahip olması gereken İSO,CE ,FDİ onayı gibi bazı onayların tamamına sahip olmalıdır. b.Çok uzun yıllardır yurt dışı piyasada güç kaybetmeden çalışıyor olmalıdır. c. Çok uzun yıllardır iç piyasada çalışıyor olmalıdır. d. Marka elemanları bilgili,konularına hakim ve kolay ulaşılır olmalıdır. e.İmplantı için ömür boyu garanti verebilmelidir. f.İmplant ve yan ürünler devamlı ellerinde stoklu olmalı, yıllar sonra bile bu ürünler bulunabiliyor ve servis ediliyor olmalıdır. g.İmplantın hastanın bir parçası olacağı göz önüne alındığında hastanın ucuz mallardan çok isimli ve uzun yıllardır piyasada kariyeri olan bir markanın seçilmesi çok önemlidir. Ne yazıkki son yıllarda bir implant kirliliği olmakta ve çok ucuz köprü altı implantlar piyasada dolaşmaktadır.Hastalar muhakkak yaptıracakları markayı iyice araştırmalı ürünün garanti belgesini doktorundan talep etmelidir. 

 

İMPLANT PROSEDÜRÜ NASILDIR?.ZORMUDUR?

İmplant prosedürü lokal anestezi altında gerçekleşen çoğu durumda son derece basit bir prosedürdür. Tek bir implantın uygulanması uygun bir kemik yapıya bağlı olarak genelde 10 dakika gibi bir süre almaktadır. Ancak sürenin kısa olması doğal olarak işlemin başarısı ile orantılı değildir. Prosedürün başarısı uygun açıyla ve travma yaratmadan ilgili bölgeye ağrısız şekilde implant uygulanmasıyla ilgilidir. Bu nedenle hızlı ancak yanlış bir uygulama sonrası çıkacak sorunlar saatler süren operasyonlarla bile düzeltilmeyebilir.Bu nedenle implant uygulayan hekimin bu alanda ihtisas yapmış olması ve tecrübeli olması şarttır.Çok fazla sayıdaki implantın ve beraberinde başka cerrahi işlemler gerektiren prosedürlerin sedasyon veya genel anestezi altında yapılması şarttır.Bu zira hastaya konfor sağlayacak doktora ise istediği işlemi daha rahat yapma özgürlüğü verecektir. 

 

KİMLER İMPLANT YAPTIRABİLİR?

 Gerekli anatomik ve sistemik şartlara sahip olan herkez implant yaptırabilir. Bazı anatomik yetersizlikler ;örneğin kemik azlığı, sinusun aşırı sarkması, dişetiyle ilgili ciddi problemlerde implant yapımında sıkıntılara sebep olabilmektedir. Ayrıca ciddi kalp rahatsızlığı, kontrolsuz şeker hastalığı, ciddi osteoporoz, kanser ve radyoterapi hastaları ile ileri derecede mental sıkıntıları olan hastalar ise dikkat edilmesi gereken implant uygulaması için risk teşkil eden hasta gruplarıdır. Modern tıbbın ilerlemesi ve ciddi anlamda cerrahi yapabilen diş hekimlerinin varlığı ile beraber anatomik sıkıntıların çoğu aşılabilmektedir. Tek diş eksikliğinden ,birkaç diş eksikliği ve tüm diş eksikliğine kadar tüm durumlarda implant uygulanabilmektedir.

Infertilite (Kısırlık Nedir)?
AĞIZ KOKUSU,SEBEPLERİ VE KORUNMA YOLLARI
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/