fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

DİŞLERDE YAŞLANMA BELİRTİLERİNİN ÖNÜNE NASIL GEÇERİZ

DİŞLERDE YAŞLANMA BELİRTİLERİNİN ÖNÜNE NASIL GEÇERİZ

Cildimiz zaman içinde kırışır, saçlarımız, bacaklarımız, kemiklerimiz hep zamanla yaşlanır. Peki dişler yaşlanır mı?

Elbette yaşlanır. Geçmiş yüzyıllarda dişler çürüdüğünde çekilir. Ya da doğru düzgün fırçalanmadığından diş taşları oluşur, taşlar sebebiyle sallanır kendiliğinden dökülür diş. 30’lu yaşlarda dişler çekilmeye başlar. 50’lili, 60’lı yaşlarda herkes protez diş kullanırdı. Günümüzde koruyucu önlemlerin gelişmesi, diş bilincinin toplumda yerleşmesiyle artık dişler ağızda kalıyor. Kimse dişini kaybetmek istemiyor. Ama şimdi dişleri başka tehlike bekliyor. DİŞLER YAŞLANIYOR? Evet dişler yaşlanıyor, dişlerde yaşlanma belirtilerine gelince;

• Diş renginin sararması, beyazlığını yitirmesi

• Dişlerin ucunda oluşan kırık ve çatlaklar

• Diş dibine bakan kısımlarda aşınmalar

• Dişlerin aralarında açılma ve dişeti çekilmesi

• Diş diplerinde fırçalamaya rağmen geçmeyen renklenmeler.

 

Şimdi tek tek belirtilerin nedenlerini ve alınacak önlemleri inceleyelim. Dişlerin gençken parıl parıl parladığı ama şimdi fırçalasa da sarı renkli olduğunu söylemeyen yoktur. O canım beyaz dişlere ne oluyor? Dişlerin dışında mine dediğimiz dişlere parlaklık ve beyazlık veren tabaka vardır. Dişin minesinin altında ise dentin denilen sarı renkli tabaka vardır. Yaşla mine aşınır ve incelir, dentin ise kalınlaşarak ağız ortamına renk olarak daha hâkim olur.

Dişin minesinin aşınmasının önüne geçmek için;

• Asitli gıda ve yiyeceklerden uzak durmak

• Diş fırçalamada flour içeren yani mineyi koruyup tamir eden macunlar kullanmak

• Aşındırıcı içeren diş beyazlatıcılı macun ve parlatma pastalarından uzak durmak gerekir

• Reflü gibi ağız ortamının sürekli asitli kalmasına sebep olan rahatsızlıklarımız var ise tedavisini olmak gerekir.

DİŞLERİN UCUNDA KIRIK VE ÇATLAKLAR

Çekirdek gibi kuruyemişlerin çok fazlaca tüketimi dişte “çekirdek kırığı” dediğimiz çentik tarzında kırıklara sebep olur. Bu nedenle kabuklu kuruyemişlerin kullanımına da dikkat etmek gerekir. Dişlerle bir şeyleri açmak, iplik kesmek gibi alışkanlıklar bir iki kere yapıldığında sorun oluşturmuyor gibi gözükür. Ama defalarca yapılan bu hareketler zamanla dişlerin ucunda küçük kırık ve çatlaklara neden olur. Bu nedenle bu tip davranışlardan da sakınmak gerekir.

Diş gıcırdatma ve diş sıkmak artık günümüzün stresli dünyasında birçok bireyin kötü alışkanlığıdır. Böyle bir alışkanlığınız var ise diş hekimi tarafından özellikle diş gıcırdatmanın en çok yapıldığı gece takılan koruyuculardan takmak gerekir. Dişlerin dip kısımlarında ortaya çıkan aşınmalar özelikle gençliğinde beyaz dişlere sahip zamanla çay, kahve, sigaradan renklenen dişlerini beyazlatmak için aşındırıcı içeren beyazlatma patlarıyla dişlerini temizleyenlerde ortaya çıkar. Hatta geçmişte karbonatla limonu karıştırarak dişlerin, temizleyenler vardı. Beyazlatma patları ve bu tip karışımlar 1-2 gün bir parlaklık sağlarlar ama hem diş yüzeyi aşınır hem de çabucak dişler tekrar renklenir “üstelik diş diplerinin aşınması ile dişlerin dudağı desteklemesi ortadan kalkar, dudak düşerek kırışır.” Bu tip aşınmaları yaşamamak için sararan dişlerinizin renkleri diş hekiminiz tarafından “bleaching” yapılarak beyazlatılmalıdır. Dişlerin aralarında açılmanın en çok sebebi diş taşlarıdır.

Diş taşları diş aralarını doldurarak o bölgeyi adeta kemirerek daha büyük yer açar. Taşlar temizlendiğinde ise özellikle ön dişlerin dibi küçük küçük açıklıklara sahip olur. Bu kısımlar normalden sarıdırlar ve çabucak kirlenirler. Diş aralarının açılıp diş eti çekilmesini engellemek için mutlaka dişlerimizi güzel fırçalamalıyız. Üstelik bu fırçalamayı diş etinden dişe masaj yaparak yapmalıyız.

YANİ DİŞLERİNİZ ÇEKİLİP DİŞ TAŞLARINIZIN OLUŞMASINI İSTEMİYOR İSENİZ DİŞLERİNİZİ DİŞ ETİNDEN DİŞE DOĞRU FIRÇALAMALISINIZ.

Bu arada diş ipini de ihmal etmeyin. Dişlerin diplerinde ay şeklinde dişin dibi boyunca seyreden en çok sebebi aşırı sigara ve çay kullanımıdır. Dişler fırçalansa da temizlenmez kirli gözükürler. Çay ve sigara kullanımı dişleri çok yıpratan ve eskiten unsurdur. Dişlerinizin beyaz inci gibi parlaması için sigaradan uzak durmalısınız. Çünkü sigara dişin yüzey enerjisini bozar ve daha fazla kirlenmesine taş tutmasına sebep olur. Cildinize, saçınıza gösterdiğiniz özeni dişlerinize de göstererek genç görünümünüzü koruyabilirsiniz. Dişlerinizin dudak bölgesini desteklediğini unutmayın, onların kaybı veya aşınması dudaklarınızda çökme asimetriye neden olur.

DİŞLERDE YAŞLANMA VE GENÇLEŞTİRME
DİŞLER NEDEN ÇÜRÜR?

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/