fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

DİŞ BEYAZLATMA

DİŞ BEYAZLATMA

 Dişlerin renklenmesi iki nedenle olur ;dış etkenlerle ,çay, kahve ,sigara ,cola vb şeylerin bol tüketimi  dişlerin üzerinde renklenmeye  neden olur.

İç etkenler ; dişlerimiz daha öncede anlatıldığı gibi 3 tabakaya sahiptir. Pulpa , dentin, mine. Dentin tabakası opaktır. Bu opak tabaka yogun olduğundan dişin esas rengini verir. Dentin tabakasının renginin koyu olmasına neden olur. Ne yaparsam yapayım dişimin rengi sarı denilen sarılığın nedeni işte budur.

 Nasıl bazı insanın beyaz tenli ya da esmerse dişinde rengi vardır . bu fizyolojik sarılıktır Zamanla yaşa bağlı olarak dentin tabakası kalınlaşır. Mine tabakasıda aşınarak incelir . diş renği önceden beyaz isede yaşa bağlı olarak sararır. Bu da fizyolojik sarılıktır. 

Dentin tabakasının normal dışı renk yansıttığı en sık raslanan renklenmeler Tetraniklin renklenmelerdir. Tetraniklin gurubu antibiotikler bir dönem çok kullanılırmış.

Süt dişlerinin altında daimi dişler vardır ve daimi dişler tam oluşumunu tamamlamadıkları  zaman kullanılan tetrasiklin gurubu antibiotikler dentini mavimtırak bir renkden tutunda çok koyu sarı hatta kahveremgisi bir renge boyar dişarıdan  parlatma ile asla açılmayan renklenme gercekten estetigi oldukca fazla bozar. En sık karsilasilan  renklenmedir.

İçme sularında flour vardır. Bu flour miktarının belirli bir rakam üzerine cıktıgında flourozis dedigimizkahverengi renklenmelere neden olur. Flourozis ülkemizin Isparta yöresinde  yaşayanlarda sık rastlanır.Bu bölgedeki suların flour fazlalıgı renklenmeye neden olur. 

Bunun dışında bazı sistemik rahatsızlıklardada dişde renklenmelere rastlanır.

BU RENKLENMELER  NASIL TEDAVI EDILIR.

1.Parlatma ( Polutur)

Renklenme dıs etkenlerle olusmus ıse tıp renklenmelerı  parlatma pastaları ıle parlatarak kolayca  gıderılır. Yalnız bu tıp renklenmede kısıler marketlerde satılan kontrolsuz kullanılan parlatma tozlarından kullanmamalıdırlar. Bunların kontrolsuz sık sık kullanılması dıslerde asınmaya neden olur.

2.Dıs ıc et5kenlerle renklenmıs ıse ozaman dıs rengını acamak ıcın Bleachıng    (agartma )  ıslemı yapılmalıdır. 

Bleachıng ıkı turlu yapılır. 

1.HOME  BLEAHING ( EV TIPI )

Hastadan olcu alınır. Hastanın agzına uygun aperey hazırlanır. Bu apereye aksam yatarken apereye surulmesı ıcın beyazlatma jelı verılır. 

  • 10-15gunluk suresı vardır. (2-8 saat)
  • 1-2 yıl sonra pekıstırme gerekebilir.
  • 7-8 ton dısın rengini acar.

 Uygulama esnasında cay kahve kola kesınlıkle kullanılmamalıdır. Uygulamayı olumsuz etkıler.

2.OFFICE BLEACHING 

Muayenehanede dırekt dısın uzere jel tatbık edılerek yapılan beyazlatmadır. Bu ıslem esnasında Lazer halojen ve cesıtlı dalga boylarında ısık kullanılabılır. Isık jelı aktıve etmek amaclı kullanılır. 

Muayenehanede hekım tarafından uygulanır. 45 dakıka ıle 1 saat ıcınde 5-6 ton renk acılması olur. 2-3 gun uygulama sonrası cay, kahve, kola kullanılmamalıdır. Uygulamayı olumsuz etkıler. 

Bu tıp beyazlatma sıstemlerıne ragmen rengı acılmayan tetrazıklerın ve flourazıs vakaları vardır. Ya da beyazlatmaya uygun olmayan ( dısde kırık , catlak ya da cok buyuk dolgunun oldugu dıslerde ) her ıkı tıp byazlatma sıstemınıde kullanmak sakıncalıdır. Bu renklerde o zaman yapılması gereken protetık yaklasımlardır. 

Saglıklı Gunler Dılerım

 

DİŞ BEYAZLATMA NEDİR?
Diş Ağrısı

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/