fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

Dermatoloji ve Kozmetik Dermatoloji

1 minute reading time (296 words)

Akne Oluşumu ve Tedavisi

Akne Oluşumu ve Tedavisi

AKNE NEDİR ?

Derideki kıl ve yağ bezinin birlikte oluşturduğu, pilosebase birim adı verilen yapının en sık görülen hastalığıdır. Aynı zamanda en sık görülen deri hastalığıdır. Deride yağ bezlerinin yoğun olduğu, yüz , gövde , üst bölüm ve sırtta kıl folikülüne yerleşmiş komedonlar, iltihaplı lezyonlar, nodül ve kistler olarak kendini gösterir.

AKNE SADECE ERGENLİK PROBLEMİMİDİR ?

Genellikle ergenlik çağında görülmekle beraber, yağ bezlerinin aktif olduğu, bebeklik, çocukluk ve erişkin dönemlerde de görülebilir. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17, erkeklerde 16-19 yaşlarındadır.

AKNENİN GELİŞİMİ İLE İLGİLİ MEKANİZMALAR 

Artmış yağ salgısı ve androjenik hormonlar

Anormal folliküler ketarizasyon

Mikrobiyel nedenler

YAĞ SALGISI VE ANDROJENİK HORMONLAR

Yağ salınımı 15-35 yaş arasında maksimumdur. Yağ bezi aktivitesini etkileyen en önemli unsur hormonlardır. Androjenler akneyi arttırıcı, östrojenler azaltıcı etkiye sahiptir.

MİKROORGANİZMALARIN ROLÜ VARMIDIR ?

Genetik yatkınlık, sıcak, terleme, UV ışınları, stres, hormonlar klinik görünümün şiddetini etkilemektedir.Bazı kozmetik maddeler, ilaçlar da akne oluşturmaktadır.

BESLANMENİN AKNE ÜZERİNDE ETKİSİ VARMIDIR ?

Gıdaların aknenin alevlenmesinde rolü yoktur.Beslenme alışkanlıkları ile akne şiddeti arasında bir ilişki bulunamamıştır. Tedavide diyet önerilmez.

TEDAVİ

Klinik tabloya göre, haricen veya sistemik tedavi şekilleri bulunmaktadır. Akne tedavisinin, uzun süreli olduğu , kısa zamanda mucizevi sonuçlar beklenmemesi gerektiği hastaya anlatılmalı, bir uzman doktor kontrol kontrolünde sabırlı ve düzenli tedavi gerektiği söylenmelidir. 

TEDAVİDE ANTİBİYOTİKLER NEDEN KULLANILIR ?

Tedavide Tetrasiklin, Eritromisin, Azitromycın gibi antibiyotikler sıklıkla kullanılır. Bu ilaçlar, P.acnes in üremesini engelleyerek yangıyı ortadan kaldırır.

HORMONAL İLAÇLAR TEDAVİDE KULLANILIR MI?

Hormanal tedavilerin, akne kontrolünde rolü vardır. Oral kontraseptifler kullanılır. Akne oluşumunda hormonal düzensizlik saptanmış kişilerde tercih edilir.

DİRENÇLİ AKNEDE TEDAVİ SEÇENEĞİ NEDİR ?

Şiddetli ve tedaviye dirençli olgularda sistemik retinoidler tedavide kullanılır. Uzman doktor kontrolünde kullanılması gereklidir.

AKNE İZLERİ İÇİN NELER YAPILIR ?

Akne tedavisi tamamlanmamış kişilerde izlerin klinik görünüşüne göre kimyasal peeling, dermoroller ile dermaterapi ve CO2 fraksiyonel lazer ile cilt yenileme t

 

 

 

Eroin Bağımlılığında (ÇİP) Yöntentemi Nedir ?
HASTALIK HASTALIĞI
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/