fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

Hamileliğin Ağız Diş Sağlığına Etkileri

 Hamileliğin Ağız Diş Sağlığına Etkileri:

Hamilelikte tükürükteki asit miktarı artmakta ve dişler çürümeye yatkın hale gelmektedir. İlk aylarda görülebilen kusma sonrasında, annenin ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini arttırmaktadır. Dişetlerinde sorunu olan anne adayları ağız bakımına dikkat etmezlerse, hormonal değişime bağlı olarak da dişeti sorunları artar. Dişetleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve dişetlerinde şişliğe,kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur.

Buna “Hamilelik Gingivitisi” denir. Dişeti kızarık, şiş,hassas ve kanamalıdır. Hamilelik gingivitisi genellikle,hamileliğin 2. ayında başlayıp, 8. ayında en üstseviyeye çıkar. “Her hamilelik anneye bir diş kaybettirir” düşüncesiyanlış bir inançtır. Hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bilimsel kanıt yoktur.

Ağız Bakımı: Hamileliğin ilk aylarında görülen kusmalar, değişen beslenme alışkanlıkları ve hormonaldeğişimlerin etkisiyle dişetlerinde hassasiyet ve kanama olabilir. Kanama nedeniyle anne adayları diş fırçalamayı bırakmamalıdırlar. Dişeti iltihabı dişlerin ve dişetlerinin etkin bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az 2 kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş araları diş ipi ile temizlenmelidir. Diş Tedavisi: Hamilelikte kontrol amacı ile düzenli olarak dişhekime gitmek gerekir. Şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu durumlarda tedavi hamileliğin hangi döneminde olursa olsun yapılmalıdır.

 

 

Hareketli (Tam) Protez Nedir?
Gömülü Diş Ne Demektir ?

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/