fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

Ağız kokusu

Kötü ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere sebep olur; hatta evlilikleri bile olumsuz etkileyebilir.

SEBEPLERİ:

  • Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Ölü veya ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır.

  • Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. Büyük miktarda sülfür bileşikleri de bu alanlarda birikir.

  • Eğer diş yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır.

  • İleri derecede dişeti rahatsızlığına sahip olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur.

  • Şanslıyız ki ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokuların tedavisi kısa sürede sonuç vermektedir ve problem halledilebilmektedir.

Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız kokusunun tedavi edilebilmesi için önce ağız kokusu kaynağının doğru belirlenmesi ve bu tespit sonucu ortadan kaldırılması gerekmektedir. Kliniğimizde ağız kokunuzun düzeyinin belirlenebilmesi için özel cihazlar kullanılmaktadır. Ağız içi kaynaklı kokularda tedavi, kişiye ve gereksinimlerine özgü olarak hazırlanmakta ve çoğunlukla ağız içerisindeki gıda takılmalarının ortadan kaldırılması, iltihapların ve çürüklerin temizlenmesi ve ağız içi bakteri sayısının ağız bakımı yöntemleriyle azalmasından oluşmaktadır. Diş kliniğimizde bu tedaviler bir taraftan gerçekleştirilirken, diğer taraftan da ağız bakımı eğitimi ve uygulamaları ile ağız kokusunun tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.

 

Nedenleri:

- Periodontalhastal›klar, mukozalhastal›klar ve enfeksiyonlar, oral kanserler

- Orofaringeal anomaliler (yar›k damak, velofaringeal yetmezlik)

- Protez ve implantlarla ilgili sorunlar, difl çürükleri, difltafllar›, difl eti hastal›klar›

- Postnazalak›nt›ya yol açan durumlar

- Ağızkuruluğuna yol açan durumlar (stress, ilaçlar, Sjögren sendromu, avitaminozlar, diyabetesmellitus, menopoz)

- Dil üzerinde debris birikimi

- Nazal obstrüksiyon ve nazal hast. (polipler, septalperforasyon, adenoid vejetasyon)

- Tonsilhastalıklar› (kronik tonsillit, tonsiltafllar›)

- Solunum sistemi hastal›klar› (Kronik akci¤er enfeksiyonlar›, tüberküloz, kanser, bronflektazi, akci¤er apsesi)

- Solunum yollar›ndayabanc› cisimler

- Gastrointestinalhastalıklar(özofagealdivertikül, özofajitstenozlar, akalazya, özofagustayabanc› cisim, hiatalherni, GÖRH, özofagus ve mide kanseri, peptik ülser, Hp gastriti, karaci¤er sirozu, pilorstenozu, gastrit, hipokinezi, bazlı malabsorbsiyon sendromlar›, GıS kanamalar›, parazitler, gıda zehirlenmeleri)

- Kronik renal yetmezlik, otoimmünhastal›klar,

- Hematolojik hastal›klar

 Fizyolojik nedenler

 - Açlık

 - Kötü agız hijyeni

 - Bazı gıdaların tüketilmesi (yüksek protein içerikli gıdalar; so¤an, sarımsak, turp gibi odoriferöz yiyecekler, bazı baharatlar, kahve, alkolizm), kronik sigara içiciliği

 Devamlı Ağız Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Ağız bakımı olarak sadece diş fırçası kullanımı yeterli değildir. Bakterilerden ve oluşturdukları ağız kokusu ve diğer olumsuzluklardan kurtulabilmek için diş ipi, köprü altı ipi ve dil kazıyıcısı kullanılması gerekmektedir. Gerekli olduğunda anti bakteriyel ağız gargaralarının kullanımı yararlı olmaktadır.

Ağız Yaraları(aft)
Ağız kanserleri

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/