fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

2 minutes reading time (370 words)

NEDENİ AÇIKLANAMAYAN KISIRLIK (İNFERTİLİTE)

NEDENİ AÇIKLANAMAYAN KISIRLIK (İNFERTİLİTE)

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde kadın 30 yaşın altında ise 1 yıl boyunca, 30 yaşın üstünde ise 6 ay boyunca özellikle yumurtlama günlerinde düzeli cinsel ilişkiye rağmen hamile kalınamadıysa eşlerin ikisinden de bazı tetkiklerin istenmesi gerekir. Yapılan tüm test sonuçlarının yani spermiogram analizi, adetin 3. Ve 21. günü hormon tetkikleri, HSG (rahim içi ve fallop tüplerinin durumunu gösterir) filmi ..vs normal çıkmasına rağmen hamile kalınamıyorsa nedeni açıklanamayan kısırlık tanısı konur. Gebe kalamayan çiftlerin %10-30’unda görülmektedir.

Nedeni açıklanamayan infertilite, standart testlerle tanı konulamayan sperm veya yumurtanın (oosit) fonksiyon anormallikleri, döllenme, implantasyon ve embrio gelişim bozukluklarını içermektedir. Ayrıca artan kadın yaşı da yumurta kalitesi açısından önemlidir. 3 yıllık infertiliteden sonra kendiliğinden gebe kalma oranı %40 iken, 5 yıldan sonra %20’ye düşmektedir. Yani açıklanamayan infertil çiftlerin çoğunun yıllar geçtikçe gebelik şansları azaldığı için tedaviye başvurmaları gerekmektedir. Tedavinin amacı gebe kalabilme oranlarını arttırmaktır.

TEDAVİ: Nedeni açıklanamayan infertilitenin sebebi bilinmemektedir. Bu sebeple uygulanan tedaviler sperm ve yumurtanın karşılaşma olasığını arttırıp yumurtanın sperm tarafından döllenme şansını arttırmaktır. Önerilen tedavi yöntemleri IUI (inseminasyon-aşılama), overyen stimulasyon (klomifen sitrat, gonadotropinler) veya ART (yardımcı üreme teknikleri-tüp bebek) tir. Tedavi planlanmadan önce çiftlerin yaşı, kadının yumurta rezervleri, erkeğin spermiogram analizi, rahim ve tüplerin durumu, kısırlık süresi, daha önceki gebelikleri veya daha önce uygulanmış tedaviler gözönüne alınır ve kişiye özel tedavi planı yapılır.

Nedeni açıklanamayan infertilitede tek başına aşılama (IUI) etkisi zayıftır (%4.1). Klomifen sitrat ile kombine IUI (aşılama) yapılması tedavi etkinliğini arttırır (%9.5). Enjektabl gonadotropinlerle IUI kombinasyonunda siklus başına düşen gebelik oranı %17’e çıkmaktadır. Nedeni açıklanmayan infertilitede hiç tedavi almadan siklus başına düşen gebelik oranının sadece %3 olduğu gözönüne alındığında Gonadotropin+IUI (aşılama) tedavindeki %17’lik başarı oranı iyi bir değerdir. Ayrıca 4 siklus Gn+IUI tedavisinden sonra elde edilen toplam gebelik oranı %33’ü bulmaktadır.

Ancak Gonadotropin ve IUI ile 3 siklüs tedaviden sonra halen gebelik elde edilemediyse bu hastalarda 4. deneme yerine ART yani tüp bebek önermek daha uygun olacaktır.

Tüp bebek tedavisinde amaçlanan şudur: Uygun tedavi ile kadının yumurtaları hazırlanır, amaç birden fazla matür oosit elde etmektir, uygun büyüklüğe gelen oositler hastane ortamında anestezi altında tek tek toplanır (OPU-oosit pick up), elde edilen matur oositler laboratuar ortamında mikroskop altında spermlerle bir araya getirilir, döllenme gözlenir, sonraki günlerde embrio gelişimi izlenir, döllenmiş embrio uygun günde transfer kateteri ile kadının rahminin içine dikkatlice yerleştirilir.  

VAJİNİSMUS NEDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?
Genital Bölge Estetiği

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/