fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

Pitozis ( Göz Kapağı Düşüklüğü)

pitozisGöz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis)

Göz kapağı rahatsızlıklarının en sık rastlanılan şekli “pitozis” olarak adlandırılan üst kapağın  düşüklüğüdür. Pitozis göz kapağının pupilla dediğimizin gözün siyah görünen kısmını 1 mm’den fazla örtmesine Pitozis yani göz kapağı düşüklüğü denilmektedir. Pitozisi olan bazı hastalar göz kapaklarını açık tutmakta zorluk yaşayabilir, normal görüşleri etkilenebilir hatta engellenebilir.

Üst kapak cildi vücudun en ince cildidir, her bir göz kırpma sırasında kapağın hareketine izin verir. Göz kapakları gözün dış etkenlerden korunmasını sağladığı gibi, anatomik yapıları ve fizyolojik fonksiyonları ile oküler yüzeyin devamlılığını da sağlar. Sağlıklı bir göz ve normal bir görme için tam kapanan, düzgün, sağlıklı göz kapakları şarttır.

Blefaroptozis konjenital veya kazanılmış olabilir. Ya da nedenlerine göre miyojenik, nörojenik, aponörotik, mekanik veya travmatik olarak sınıflandırılabilir. En sık konjenital ptozis nedeni, az gelişmiş levator kası iken, kazanılmış ptozisler için en sık görülen neden levator kasında gevşeme hatta yerinden ayrılmaya bağlı olarak ortaya çıkan pitozistir.

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) Nedenleri

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) En fazla doğuştan, sebebi bilinmeyen nedenlerle oluşur.  Ayrıca:

  • Kazalara bağlı kapak travması sonrası,
  • Aşırı travmatik göz kapağı ovalamasına bağlı olarak,
  • Kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle,
  • Yaşlanma ile birlikte göz kapağını açan adaledeki gevşeme ve zayıflama sonucu,
  • Ya da bazı kafa travmaları nedeniyle nörolojik dediğimiz o kası hareketlendiren sinirde bir bozukluk olduğu zaman olabilir.

Ayrıca bir de “yalancı pitozis” denilen göz kapağının fazlalığına veya gözün doğuştan küçük olmasına bağlı olabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tipleri ve Tedavileri

Sebep ne olursa olsun göz kapağı düşüklüğü üç ayrı kategoride incelenir.

1)  İster doğumsal olsun ister daha sonradan olsun eğer göz kapağında hiç hareket yoksa bu nörolojik kabul edilir.

Nörolojik göz kapağı düşüklüğü; göz kapağını açan kasın yani levator adalesinin hareketsizliğinden kaynaklıdır. Bu durumda göz kapağında hiç hareket yoktur. Göz kapağının adalesini açan adaleye değil ona yardım edecek bir yöntem uygulanması gerekir.

Bu yöntemde göz kapağını yukarı doğru asan yardımcı kaslar kullanılır. Mesela kaşı hareket ettiren kası kullanarak ve araya bir lif (hastanın vücudundan alınan lif ya da silikon ipler yardımıyla) koyarak göz kapağının açılması denenir.

2) Diğer yöntem ise doğuştan, travma kaynaklı veya yaşlılığa bağlı olarak uzun adaleler için uygulanır. Adale bir miktar çalışıyor, kısmi bir hareket var ise kasın boyunu kısaltarak müdahale edilir.  Dolayısıyla boyu kısalan kasın gücü göz kapağını açmaya yeter.

3) Bir diğer yöntem ise travmaya bağlı olarak oluşan göz kapağı düşüklüğü için uygulanır. Bazen basit travmalar (göz kapağını kaşımak, gözü ovmak) bile göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir. Bu yöntemde adale sağlam ve sinirle ilgili bir problem yok sadece yerinden ayrılmış ise ameliyatla o adale anatomik yerine tutulup yerine tespit edilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Sonrası Dönem

Ameliyat sonrası hastalarda adaleye yapılan müdahale eğer fazla miktarda ise bir süre göz kapağı küçük bir miktar açık kalabilir.

Ameliyattan sonra ilk zamanlar göz biraz açık kaldığından geceleri problem yaşamamak için göz kuruluğunu önleyici damla kullanılır.

Pitozis ameliyatları yaşı uygun olanlarda lokal anestezi ile yapılabilir ve hasta aynı gün taburcu olabilir.

Genel anesteziyle ameliyat olanlar 1 gün sonra evine döner. Göz kapatması gerekli değildir.

Vaser Liposuction

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/